Jouw zwangerschap
Controles
Gemiddeld kom je 12 keer op controle. Voor de controles nemen we een 30 - 60 minuten de tijd. De controles vinden plaats bij mij op de praktijk in Zoetermeer. Samen spreken we af wanneer. We bespreken een hele hoop. Denk aan het verloop van een bevalling, medische indicaties en wat dat inhoud, omgaan met weeën & uitgebreid jouw geboortewensen. We gaan ook samen verdiepen in de kraamperiode en de voeding van je kindje (borstvoeding en flesvoeding), veilig slapen en welke materialen aan te raden zijn om te kopen. Mogelijk wil je in het begin van de zwangerschap wat vaker op controle komen, je bent altijd (ook extra) welkom.
Echo's
De echo's worden momenteel gemaakt bij Verloskundigenpraktijk Femme, verloskundigenpraktijk Partera en bij verloskundigenpraktijk embé. Je krijgt alle medische echo's vergoed, 10-12 weken een termijnecho, rond 20 weken de 20-weken echo en een groeiecho rond 30 weken indien je hiervoor kiest. Je mag ook een vroege echo bij 8 weken nemen. Dit kost vaak 45 euro. Ook voeren beide echopraktijken de 13 weken echo uit. Tussendoor kan je pretecho's kopen. Wil je liever geen echo's tijdens de zwangerschap? Ook dat kan en mag! Het is jouw zwangerschap en jouw kind, jij bepaald het verloop.
Bloedonderzoek
In de zwangerschap is het advies om drie keer bloed te prikken. Bij de intake wordt er een uitgebreid lab afgenomen. Denk aan je bloedgroep, rhesusfactor, infectieziekten, ijzerwaardes, vitamines etc. Halverwege de zwangerschap (rond 24 weken) bespreken we samen of een suikertest geïndiceerd is en of je dit ook wil. Op het eind van de zwangerschap is het advies om nog één keer je ijzerwaardes te checken, zodat je veilig de bevalling in gaat. Het bloed prikken kan waar jij dat wil, bij je huisarts of in het ziekenhuis. Dit gaat via Labwest en het Reinier Haga MDC.
Geboorteplan
Samen hebben wij het uitgebreid over je aankomende bevalling. Hiervoor mag je een geboorteplan schrijven, met dit format heb je wat inspiratie. Je kan ook kijken op De Verloskundige onderwerp geboorteplan.
Miskraam
Bij een miskraam heeft het vruchtje geen hartslag (meer) en stopt het met groeien. Je lichaam wil al het zwangerschapsweefsel gaan uitstoten, waardoor je buikpijn en bloedverlies krijgt. Het bloedverlies houdt ongeveer één week aan en neemt dan rustig af, net als bij een menstruatie. Meestal vindt een miskraam plaats voor de twaalfde week van de zwangerschap.
Het verwerkingsproces van een miskraam vraagt aandacht. Voor veel vrouwen is het ervaren van een miskraam het verliezen van (soms erg) gewenst nieuw leven en hier mag bij worden stilgestaan! Het ervaren van verdriet, gemis en leegte is een moeilijk proces, waar je bij Oerkracht niet alleen doorheen hoeft.
Kijk ook eens op: De Watermethode, Miskraam begeleiding Nederland, De verloskundige onderwerp Miskraam.
Klachtenregeling
Voor een goed een prettig verloop van de zwangerschap en de bevalling is de inzet van alle partijen van belang. Graag wil ik dit met elkaar doen in een sfeer van wederzijds respect en openheid. Mocht je klachten hebben, voel je dan vrij om dit met mij te bespreken. Ik sta open voor jouw ervaring en feedback. Ik leer daar graag van. Hierdoor kunnen we zaken bijstellen en veranderen. Indien je zodanige medische klachten hebt, dat je deze voor wilt leggen aan een andere instantie kun je je richten tot de klachtencommissie van de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen.