Jouw bevalling

Begeleiding

Created with Sketch.

Bij Oerkracht is het alle belangrijkste: vertrouwen op je eigen oerkracht. Ik ben bij je, help en ondersteun je waar jij dat nodig vind en houd de veiligheid van jou en je kindje in de gaten. Wij leren elkaar al goed kennen in de zwangerschap, waardoor ik op de hoogte ben hoe jij jou bevalling voor je ziet, wat je belangrijk vind, wat je wel wil en wat je vooral ook niet wil. Samen hebben wij een plan gemaakt waardoor ik weet wat jij van mijn begeleiding verwacht. Het krijgen van je kindje is een life event en we streven er samen naar dat dit een prachtige bevallingservaring voor je wordt.  Je kan bevallen in welke houding jij wil op de manier zoals jij dat wenst met zo min mogelijk ingrijpen. De oerkracht in je weet hoe het moet.

Tijdens de zwangerschap of bevalling kan het zijn dat er zich een situatie voordoet waardoor de gynaecoloog de zorg van mij overneemt, zogenoemde medische indicatie. Je kan er voor kiezen dat ik je alsnog begeleidt als Doula. Ik bespreek met het ziekenhuisteam wat jou wensen en grenzen zijn en help je door de bevalling heen. Dit is niet haalbaar bij reguliere verloskundigenpraktijken.

Ik werk met de '10 top tips voor normaal bevallen'

Locatie

Created with Sketch.

Met Oerkracht kan je thuis bevallen of in het ziekenhuis. Dit kan in het HMC, het HagaZiekenhuis en het Lange Land Ziekenhuis. Wil je in een ander ziekenhuis? Geef dit aan, dan regelen we dit samen. LET OP: je kan NIET met mij bevallen in het Reinier de Graaf Gasthuis Delft, dit omdat ik gelokaliseerd ben in Den Haag en het RdGG liever samenwerkt met praktijken uit regio Delft. Er zijn verschillen in de mogelijkheden per ziekenhuis, zoals wel of geen bevalbad, soorten pijnstilling, wel of geen kraamzorg als begeleiding etc. Wanneer we de bevalling gaan bespreken in de zwangerschap, zal ik je hier meer informatie over geven. 

Bevallingshoudingen

Created with Sketch.

Je mag mijn materiaal gebruiken, zoals twee soorten baarkrukken, skippyballen, het bevalbad en meer. Verder zijn heel veel mogelijke houdingen om in te bevallen, denk aan hurkend, op handen en knieën zitten, op je zij liggen etc. Dit geld voor de fase van de weeën als de persfase. Samen tijdens de bevalling gaan we ontdekken wat voor jou werkt en wat je prettig vindt. Kijk ook eens op: De Verloskundige onderwerp bevalhoudingen

Bevallen in bad

Created with Sketch.

Via Oerkracht kan je een bevalbad huren. Het huren van een bevalbad heeft veel voordelen. Tijdens de ontsluitingsweeën is het fijn om deze op te kunnen vangen in warm water. Dit geeft je spieren (en jijzelf) de mogelijkheid om meer te ontspannen. Hierdoor kan je de weeën beter opvangen wat resulteert in een snellere ontsluiting en dus een sneller verloop van je bevalling. Ook zorgt deze ontspanning en warmte voor endorfine aanmaak, wat je eigen pijnstiller is. Daarnaast kan je makkelijk bewegen, wat helpt voor het omgaan met de weeën en stimuleert de indaling van je kindje tijdens de bevalling. Tijdens de uitdrijvingsfase van de bevalling, het persen, is het ook fijn om makkelijk verschillende houdingen aan te kunnen nemen, wat het bevalbad je biedt. Ook is het voor je kindje een prettige manier om geboren te worden, namelijk start zijn/haar leven in water, precies dat wat je kindje al kent vanuit je buik. Bij de ontmoeting tussen jou en je kindje, kan je je kindje goed zien en zelf aanpakken. Naast mijn bevalbad heb je ook een bevallingspakket nodig met een schone hoes en ander wegwerp materiaal. 

De geboorte-TENS

Created with Sketch.

In mijn materialenpakket zit ook de TENS. Dit is een klein apparaat, wat lijkt op een soort afstandsbediening. Met deze afstandsbediening reguleer je de prikkels die vier stickers op je rug geven. Deze prikkels zijn niet pijnlijk. Het doel is om je lijf extra endorfine aan te laten maken (dit is je eigen pijnstiller) en om de pijnprikkel die de weeën in je hersenen geven te onderbreken. Je kan dus minder pijn ervaren. Door minder pijn, heb je meer mogelijkheid voor ontspanning en meer ontspanning stimuleert je verloop van je bevalling. Win win dus!